کد خبر 265441
۲۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۹:۲۳

طاهری در گفتگو با «حیات» مطرح کرد:

ایران برای نفوذ در منطقه باید از گروه‌های شبه نظامی حمایت کند/ سنوار رویکرد تهاجمی تری نسبت به اسرائیل دارد

ایران برای نفوذ در منطقه باید از گروه‌های شبه نظامی حمایت کند/ سنوار رویکرد تهاجمی تری نسبت به اسرائیل دارد

تحلیلگر مسائل منطقه‌ای‌ با بیا اینکه برخلاف عقیده برخی از کارشناسان خارجی که معتقدند برای کاهش تنش‌ها بین ایران و اسرائیل، ایران نباید گروه‌های شبه نظامی را مورد حمایت خود قرار دهد، گفت: برای امنیت ملی یا امنیت داخلی نیاز است که خود را محدود به مرزهای ‌کشور نکرده بلکه در منطقه نفوذ بیشتری داشته و این نفوذ را حفظ کرد.

احمدرضا طاهری، تحلیلگر مسائل منطقه‌ای‌، در گفتگو با خبرنگار سیاسی حیات؛ درمورد پاسخ ایران به اسرائیل چگونه باید باشد تا از تکرار این تجاوزها گرفته شود؟ اظهار کرد: راه حل ساده‌ای برای این مسئله وجود ندارد. 

طاهری بیان کرد: موضوع اصلی تنش بین ایران و اسرائیل است. البته که راه حل‌های مختلفی وجود دارد ولی موضوع این است که این راه حل‌ها چقدر باصطلاح خطوط قرمز را رد می‌کنند و یا باورها و ایدئولوژی دو کشور را مورد هدف قرار می‌دهند؟ به عنوان مثال، برخی از کارشناسان روابط بین الملل موضوع دیپلماسی و اعتمادسازی را مطرح می‌کنند. این رویکرد شدنی است اما ممکن است به قیمت اصول ایدئولوژیکی و باورهای حکومت‌ها تمام شود.
   
وی افزود: مثلا برخی از کارشناسان پاسخ نظامی به رژیم صهیونیسم و یا حمله کوبنده به پایگاه های اسرائیلی یا مقامات مهم اسرائیلی را توصیه می‌کنند. این رویکرد نمی‌تواند مشکل اصلی را حل کند. چرا که این رویکرد واکنش دشمن را به همراه خواهد داشت و طبیعتا حملات و ترورها از هر دو طرف در آینده تکرار خواهند شد. 

این استاد دانشگاه تاکید کرد: با توجه به آن چه گفته شد نظام جمهوری اسلامی ایران روی دو گزینه می‌تواند تمرکز بیشتر داشته باشد. یک، ظرفیت‌ها و توانایی‌های نیروی‌های اطلاعاتی و امنیتی بیش از پیش ارتقا یابد تا بهتر بتوانند تهدیدات و عملیات تروریستی را شناسایی، ریشه یابی و از نفوذ یا وقوع آنها جلوگیری کنند.  دو، با ابزار چانه زنی و نفوذ منطقه‌ای که ایران در اختیار دارد، برای کاهش تنش با اسرائیل و یا جلوگیری از رویارویی نظامی، با کشورهای تاثیر گذار می‌تواند وارد گفتگو شود.
 
وی ادامه داد:  لازم به یاداوری است که اسرائیل و آمریکا بدنبال آن هستند تا اجازه ندهند ایران از گروه‌های شبه‌نظامی که اسرائیل آن‌ها را تهدید می‌داند، حمایت کند. ضمنا، برخلاف عقیده برخی از کارشناسان خارجی که معتقدند برای کاهش تنش‌ها بین ایران و اسرائیل، ایران نباید گروه های شبه نظامی را مورد حمایت خود قرار دهد، باید گفت حمایت ایران از گروه های شبه نظامی در منطقه بسیار مهم است. برای امنیت ملی یا امنیت داخلی نیاز است که خود را محدود به مرزهای ‌کشور نکند، بلکه ایران در منطقه باید نفوذ داشته باشد و این نفوذ را بتواند حفظ کند.

طاهری تصریح کرد: به هر حال، خوب یا بد، نظام بین الملل این چنین است و اگر کشوری مثل ایران به لحاظ امنیتی - نظامی و اقتصادی در داخل و منطقه ضعیف گردد، طبیعتا اسرائیل راحت تر عملیات‌های سریالی و خرابکارانه انجام می‌دهد.

طاهری درمورد ایجاد تغییرات در استراتژی‌های سیاسی و نظامی حماس با انتخاب سنوار گفت:  با توجه به ترور هنیه در ایران و اتفاقاتی که رخ داده است، به نظر می‌رسد که سنوار رویکرد تهاجمی تری نسبت به اسرائیل داشته باشد. بنابراین بدور از انتظار نیست که عملیاتی علیه مقامات اسرائیلی در داخل و خارج اسرائیل انجام دهد. آموزش نظامی و دستیابی به تسلیحات نظامی بیشتر برای تقویت توانایی حماس جهت مقابله با اسرائیل در اولویت رهبران حماس قرار خواهد گرفت.

این کارشناس مسائل منطقه‌ای درباره اینکه انتخاب سنوار چه تاثیری بر روابط حماس با دیگر کشورها و گروه‌های فلسطینی خواهد گذاشت عنوان کرد: بستگی به شرایط و نوع کشور دارد. مثلا یک فرضیه ممکن است این باشد که چون سنوار موضع تندتری دارد انتخاب او ممکن است دستیابی به وحدت بین حماس و دیگر جناح های فلسطینی را دشوارتر کند. یا مثلا فرضیه دیگر این است که در این شرایط بحرانی انتخاب سنوار می‌تواند به عنوان نشانه‌ای از تعهد حماس به مقاومت تلقی شود و محبوبیت وی را افزایش دهد و وحدت بین حماس و گروه های مختلف را بیشتر کند. ممکن است به دلیل ارتباط نزدیک سنوار با ایران روابط حماس با کشورهایی که مخالف ایران هستند را بیشتر تیره کند.

طاهری درباره آینده حماس بیان کرد: پیش بینی آینده حماس پیچیده است، چرا که منطقه‌ای که حماس در آن فعالیت می کند متزلزل و در حال تغییر است. جدا از آن، نوع حمایت از حماس نیز مهم است. این که تا چه حد از حماس حمایت صورت گیرد نقش خیلی مهمی در آینده حماس دارد. همچنین نحوه تعامل حماس با بازیگران منطقه‌ای و جهانی بسیار مهم است.بنایراین، هر احتمالی از دگرگونی گرفته تا توسعه ممکن است برای حماس اتفاق بیافتد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha